18 maart 2020

Wie het kleine niet eert...

Wie het kleine niet eert...

Ben je niet in het bezit van een riante villa? Of kies je er bewust voor om klein te wonen? Dan is het een kunst om je huis zo in te richten en stylen dat je er toch ruim bijzit. Met meubels die elegant zijn en meerdere functies hebben. Maar ook met de juiste kleuren en materialen.   

Ontspullen. Je hoort en ziet het de laatste tijd steeds meer. Mensen die bewust kiezen voor consuminderen en kleiner wonen. Eerlijk gezegd ben ik er wel fan van. Voor mij betekent minder spullen meer rust in huis én in mijn hoofd. En kleiner wonen zorgt voor minder financiële druk en onderhoud; je kunt je focussen op wat echt belangrijk is. Bijvoorbeeld leuke dingen doen met je vrienden. Nu behoort lekker tafelen met een grote vriendengroep voor mij ook tot die leuke dingen. En waar laat je al die mensen dan?

Oké, ik ben waarschijnlijk (nog) niet een potentiële tiny house bewoner. Hoewel ik die trend enorm toejuich, vooral vanwege de duurzaamheid. Ik raak ook geïnspireerd door de oplossingen die bijvoorbeeld het Zweedse meubelconcern IKEA aandraagt voor klein behuisd zijn. Daar zie je, net als bij tiny houses, dat slimme keuzes qua indeling, meubels, kleur en materiaalgebruik het goed mogelijk maken om groots te wonen op enkele vierkante meters. Functionaliteit hoeft niet in te boeten voor stijl!

Zo creëert een lichte basis van wit- en natureltinten een frisse en rustige sfeer. Een witte laminaat-, houten- of betonlook vloer vind ik prachtig; dat geeft gelijk zo’n fijn Scandinavisch gevoel. Alle muren wit is wat mij betreft te saai. En dat hoeft ook niet, er zijn zoveel leuke behangetjes in rustige patronen, kleuren en reliëfs waardoor je wat meer spanning toevoegt in je interieur. Een industriële look kan ook goed bij een kleinere ruimte omdat het eenvoud uitstraalt. Denk aan hout, staal, zwart en wit. Te kil? Met zachte kussens, schapenvachtjes en de juiste sfeerverlichting los je dat zo op. Glas en spiegels doen het ook prima omdat ze licht doorlaten. Dat schept ruimte. Je droom van een mooie glazen tussendeur met stalen frame kun je nu verwezenlijken!

De truc is vervolgens om de ruimte optimaal te benutten. De hoogte in dus. Een wandkast die tot aan het plafond reikt en los van de grond hangt, is ideaal voor het opbergen van spullen die je niet dagelijks nodig hebt. Omdat je de vloer vrij houdt, geeft het een luchtig gevoel. Varieer met open en dichte kasten voor een speels effect. En zo voorkom je dat het massief wordt. Ik vind het sowieso een aanrader om voor niet te massieve, dichte meubels te kiezen: een bank, dressoir of fauteuil op ranke pootjes. Loze ruimtes onder een trap of schuine wand gebruik ik graag voor opbergplanken of kasten (op maat). Een vide maken is tevens een perfecte stijlvolle ruimtewinner. 

Multifunctionele meubels zijn onmisbaar wanneer je kleiner behuisd bent. Zoals een tafel die je in- en uit kunt klappen en die tevens opbergvakken of lades bezit, een bank met handige vakken voor boeken en tijdschriften, krukjes bij de eettafel die tevens als bijzettafel kunnen fungeren en een bed met lades voor beddengoed. Een paar haken op de wand waaraan je extra (klap)stoelen kunt hangen, bieden uitkomst voor die grote vriendengroep. 

Gepost door Ivanka Eggly

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

maandag
dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

zaterdag
zondag
gesloten
09:00
13:30
09:00
13:30
09:00
13:30
09:00
13:30
09:00
gesloten

12:30
18:00
12:30
18:00
12:30
18:00
12:30
20:00
16:00

Jouw Decokay